lauantai 10. maaliskuuta 2012

Anne Sivula ja Marc Bloch 6.9.2009

On palattu Levin korvessa vietetyltä parin viikon ns. lomalta. On mukava olla jälkeen kodin rauhassa ja omissa oloissa. Ilman sitä kaikkea tohinaa ja sähläystä, jota korvessa asuminen vieraineen ja heidän vierailuineen sisältää.

Kotiin palattua oli postissa odottamassa Anna Sivulan väitöskirja Kysymyksiä ja voimaviivoja. Marc Blochin historiantutkimuksellisen tuotannon metodologinen perintö. Oli toki muitakin kirjoja saapunut poissaoloni aikana, mutta niistä vielä toiste.

Mielestäni on enemmän kuin tärkeätä saada tieteellistä kirjallisuutta ja varsinkin historiallista tutkimusta suomeksi. Ja Sivulan teos on massiivinen, noin 600-sivuinen, hieno esimerkki tästä.

En ole ollut läsnä väitöstilaisuudessa, joten en tiedä onko vastaväittäjä professori Matti Peltonen puuttunut heti kirjan alussa olevaan kummallisuuteen. Sillä sivulla 51 Sivula kirjoittaa:
Lapsuutensa, nuoruutensa ja opiskeluaikansa Bloch vietti Pariisissa. Hän aloitti opintonsa Ecole Normale Supérieuressa. Osa lukion kursseista oli yhteisiä Sorbonne yliopiston kanssa, ja Bloch opiskeli vuonna 1094 Ranskan koululaitoksen historiaa Émile Durkheimin opastuksella.
Sivulla viittaa tiedoissa Carole Fink’in teokseen Marc Bloch, A Life in History. Ensinnäkin mitään tuollaista Fink ei teoksensa sivuilla 24—25 mainitse. Hän kertoo jopa huomattavasti yksityiskohtaisemmin tästä Blochin elämänvaiheesta. Samaa voidaan jopa lukea suomalaisesta Wikipediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Marc_Bloch.

Lyhykäisesti voidaan mainita, että Bloch suoritti lukio-opintonsa Parisiin maineikkaassa Louis-le-Gand lyseossa. Sen jälkeen hän opiskeli ns. valmistavalla luokalla ja kirjoittautui oppilaaksi ranskalaiseen erikoiskorkeakoulun École Normale Supérieuren oppilaaksi vuonna 1904. Vuonna 1908 hän suoritti agregaation. Fink mainitsee teoksessaan, sekä lyseon että valmistavan vuoden rehtorin suositukset ja ENS:n yhdistämisen Sorbonnen yliopistoon, joka mahdollisti opinnot molemmissa korkeakouluissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti