lauantai 10. maaliskuuta 2012

Armi ja Aaltonen 19.6.2009

Äitini ystävätär, lähes kahdeksankymppinen Armi Hirsikäki on kirjoittanut romaanimuisteluksiaan, jotka lähiaikoina julkaistaan nimelle Loviisan korkea veisu. Tätä reippaasti yli 300-sivuista kirjaa olen viimeaikoina taittanut ja julkaisukuntoon saattanut.

Muisteluksissaan tämä entinen, pitkän päivätyön tehnyt diakonissa ja seurakuntasisar kertoo myös elämänvaiheestaan tehdastyössä ja vieläpä Aaltosen kenkätehtaassa. Hän luo pikakuvan myös vuorineuvos Aaltosen henkilöön:
”Vielä merkittävämpiä olivat itse tehtailija Aaltosen, vanhan hyvän ajan herrasmiehen käynnitsalissa. Johtaja oli vetänyt vaatteidensa päälle beesin värisen puuvillakankaisen takin, joka ulottui alle polven. Siinä oli samanlainen kaulusmalli kuin miehen takissa, takana tamppi, edessä isot taskut.
Aaltonen asteli suoraryhtisenä, rauhallisesti, loi ensin yleissilmäyksen saliin, pysähtyi sitten pöytien luo seuraamaan työtekoa, vaihtoi muutaman ystävällisen sanan työntekijöidensä kanssa.”
Kirjoittajalle on siis jäänyt erittäin myönteinen kuva eräästä Vesa Vareksen tutkimasta henkilöstä. Vaikka nyt juuri painiskelen Laurin Ingmanin kanssa, niin hän ei mitenkään yllä sympaattisuudessaan Emil Aaltosen tasalla, vaikka mielenkiintoinen henkilö onkin.

Mutta lisää Ingmanista kun olen ensimmäisen kirjan saanut luetuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti