lauantai 10. maaliskuuta 2012

Dekkari prosessista 1.4.2010

Vuonna 1951 ilmestyi ensimmäisen kerran dekkari Ajan tytär, jonka kirjoittajaksi on merkitty Josephine Tey. Nimi oli pseudonyymi ja sen taakse kätkeytyy tunnettu kirjailija Elizabeth Mackintosh (25. kesäkuuta 1896 – 13. helmikuuta 1952), joka on erityisen tunnettu mysteeriromaaneistaan. 

Kuitenkin juuri tämä teos käy historiantutkimuksen oppaasta mitä suurimmassa määrin. Tämä oli myös kirjailijan viimeisin teos, joka julkaistiin vain vähän ennen hänen kuolemaansa. Sen keskeinen sisältö on Englannin kuninkaan Rikhard III maineen puhdistaminen. Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta kun luen tämän kirjan.
Helpointa on tutustua teokseen englanninkieliseen Wikipediaan kirjoitetussa artikkelissa: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Daughter_of_Time

Kuitenkin muutama yleishuomio tutkimusprosessista, johon johdatukseen kirja on oivallinen opas. Jatkuvasti kirjan päähenkilö, loukkaantumisesta sairaalassa toipuva Scotland Yardin etsivä törmää asian puitteissa huhuihin ja niiden kertautumiseen ajan myötä. Eräs tehtävä onkin löytää näiden Tony Bandyksi kutsuttujen väärien tietojen alkuperä. Nehän ovat tietenkin tietoisesti ja täysin tarkoituksella synnytettyjä vääriä tietoja, mutta ovat muodostuneet yleisiksi käsityksiksi, joita ei mikään eikä kukaan voi juurikaan horjuttaa.

Toinen keskeinen tekijä on löytää kyseisen historiallisen ajankohdan synnyttämät aikalaismuistiinmerkinnät. Yllättäen prosesissa tietenkin tulee vastaiskuja ja pettymyksiä, mutta uutteruus palkitaan Ajan tyttäressä, kuin ehkä usein voi käydä myös oikeassa elämässä.

Juuri nämä kaksi periaatetta pitäisi olla keskeisiä kaikessa historiantutkimuksessa jotta tutkimus olisi luotettavaa ja asiallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti