lauantai 10. maaliskuuta 2012

Dispositio 23.8.2009

Nyt pitäisi todella laatia alustavaa dispositiota, sillä sellainen tarvitaan esim. tutkimussuunnitelmaan. Periaatteessa on ainakin kaksi keskeistä tapaa käsitellä aihetta ja siten myös niistä voidaan luoda kaksi täysin erilaista dispositiota.

Ensinnäkin varmasti yleisempi tapa käsitellä suurmiehiä ja kronologinen käsittelytapa. Tämä on mahdollista jos on paljon materiaalia ja tietysti henkilö on todellakin merkittävä ns. suurmies ja pitänyt esim. todella tehokkaasti päiväkirjaa. Lisäksi muita lähteitä on runsaasti saatavilla.

Kustaa Paturin tapauksessa lienee kuitenkin parempi ja järkevämpi käyttä ns. sektorikäsittelyä. Onhan häneltä olemassa lähinnä vain eri elämänalaoihin keskittyneitä lehtiartikkeleita. Kirjeitä on toistaiseksi löytynyt vain yksi ja päiväkirjoita tai muuusta vastaavasta materiaalista ei voi edes unoksia. Keskeistä on esim. Felix Seppälän artikkelin tiedot, jotka on saatu Kustaan sisarenpojan pojan Altti paturin haastattelusta.

Tällöin voitaisiin dispositioksi aluksi ajatella:
1. Johdanto
2. Maa ja mantu
3. Kustaa Paturi
4. Sivistys
5. Vaivaiset
6. Maatalous
7. Talous ja yhteiskunta

Tietenkin kukin luku sisältää useita alalukuja. Itse pidän olellisena tuota toista lukus, sen tulisi Annalistien tavoin perustella Kustaa Paturin mahdolliset ympäristölliset ja maakunnalliset vaikutteet. Kuitenkin Marc Blochin toivoman lähdeluettelon ja sen lyhyen komentoinnin olen ihan kirjan alusta siirtänyt tuonne varsinaisen käsittelyn loppupuolelle.

Tämän jälkeen voin pohdiskella jokaista lukua hivenen yksityiskohtaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti