lauantai 10. maaliskuuta 2012

Eemil Nestori Setälä 26.5.2009

Olen parhaillaan lukemassa Vesa Vareksen ja Kaisa Häkkisen yhdessä tekemää teosta Sanan valta, E. N. Setälän poliittinen, yhteiskunnallinen ja tieteellinen toiminta (Wsoy, 2001, ISBN 951-0-25341-2). Ensinvaikutelman sadan sivun ajalta toki on hivenen hämmentävä. Mielestäni teos ei nouse lähellekään Vareksen Emil Aaltosesta tekemää teosta. 

Tähän on varmasti moninaisia syitä. Teos Emil Aaltosesta on valmistunut 6 vuotta myöhemmin kuin Setälää käsittelevä teos, eli kirjoittaja on kypsynyt ilmaisussaan. Lisäksi varmaan hyvinkin yhteistyö aiheuttaa jotakin vaikeuksia, vaikkapa vain tyylilisiä. Mutta Ehkä tärkein on ollut lähdeaineisto, se valtava runsaus Setälästä kirjoitettaessa ja se lähes totaalinen puute kun on kyse vuorineuvos Aaltosesta.

Ehkä tästä on vedettävissä se johtopäätös, että lähteiden määrä vaatii tutkijalta enemmän paneutumista kohteeseen kuin runsaudellaan häkellyttävä lähteistö. Ilmaisun selkeys saa voimansa juuri niukkuudesta. Voisi todeta että kun maassamme oli sotien jälkeen puutetta lähes kaikesta, niin saman aikaisesti maamme muotoilu jne. ylsivät parhaimpaansa.

Tosin korosta, että vaikutelma on vain lukemismukavuuteen ja yleiseen helppouteen liittyvä, sillä itse kirjasta ja sen asiasisällöstä on vaikea sanoa vielä mitään. Kuitenkin tuntien tekijöiden tason niin varmasti sisältö on koko tutkimuksen ajan yhtä tasokasta kuin alussakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti