lauantai 10. maaliskuuta 2012

Taisin mennä metsään 27.5.2009

Syyllistyin varmaankin eilen erääseen suurimmistä perisynneistä! Projisoin mieltymykseni ja antipatiani teokseen, vaikka kyse olikin itse asiassa teoksen kohteena olevasta henkilöstä.

En ole koskaan innostunut E. N. Selätän tapaisista pyrkyreistä, jotka käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja edetäkseen. Tämä korostui varsinkin Emil Aaltosen elämänkerran jälkeen, sillä hänessä oli sitä nöyryyttä ja vähäeleisyyttä, jota minä ihmisessä arvosta. 

Tämä Setälän luonteenpiirre korostui eritoten hänen pyrkimyksessään päästä professoriksi. Tietenkin nuorelle miehelle suotakoon yrittämisen vapaus, mutta rehdisti ja reilusti.

Nyt kun on lukeminen edistynyt, niin on myönnettävä että Vares pystyy suhtautumaan kriittisesti myös tähän Setälän luonteenpiirteeseen. Tutkija ei tietenkään voi löydä kohdettaan kovin suurella nuijalla, ja tässä hienovaraisessa kritiikissä Vares onnistuu hyvin.

Ongelma on tietenkin suomenkielen tutkimuksen historia ja siihen liittyvät seikat. Mutta kyseessä on tienkin vain oma tietämättömyyteni ja rajoittuneisuuteni.

Kirjassa ollaan siirtymässä Setälän poliittisen toiminnan käsittelyyn ja siinä varmaankin Vares on entistä kotoisimmilla tantereillaan?

Viikon työrupeama Levillä en kohta edessä ja lukemiseksi otan sinne Vareksen tekstiä, vaikka taitaa olla vaikeata siellä Levin korvessa käyttää tietokonetta ja kirjoittaa tätä blogia. Mutta katsotaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti