lauantai 10. maaliskuuta 2012

Urakka valmikstui 10.6.2009

Vasta nyt sain urakan suoritettua loppuun, eli Vesa Vareksen tutkimuksen Sanan valta, E.N. Setälän poliittinen, yhteiskunnallinen ja tieteellinen toiminta, tuli loppuun luetuksi. Nykyisin tuo lukeminen on vaan niin hidasta. Olen jo totuttautunut moiseen hitauteeni, se nyt vaan on! Ja kun kohteena oleva henkilö ei herätä kovin myönteisiä tunteitani, niin lukeminen takkuaa vielä entistä enemmän.

Kyllä ihailen Vareksen taitoa olla kriittinen, jopa niin hienolla tavalla, että sitä ei ihan heti edes huomaa. Koska Vares on tehnyt väitöskirjansa ja toisenkin massiivisen teoksen Lauri Ingmanista. Tuosta toisesta lähes tuntemattomiin painuneesta konservatiivien johtohahmosta, joka myös vaikutti edellisen vuosisadanvaihteen ja sen ensimmäisten vuosikymmenien aikana. On jotenkin havaittavissa kirjoittajan myötätunto enemmän Ingmania ja hänen toimintaansa ja tekemisiään kohtaan kuin mitä hän suo Setälälle.

Itse en kuitenkaan pystyisi tuntemaan minkään laista myötätuntoa Setälän kaltaista nousukasta ja kiipijää kohtaan, jolla on vain yksi ainoa tärkeä henkilö – minä itse. On kait tyypillistä pikkuporvarillista ajatusta, joka liittyy nousukasmaisuuteen, korostaa omaa asiantuntijarooliansa. Ja tämä rooli on ylitse kaiken muun. Tällainen henkilö mielestäni Setälä on ollut ja Vareksen kirja vain vahvisti olettamuksiani hänen suhteensa.
Kuitenkin teoksesta löytyy useita mielenkiintoisia kohtia, kuten sivulla 342, jossa hän käsittelee Setälän näkemyksiä punaisista ja heidän motiiveistaan vuonna 1918.
Kevään 1918 valkoisten tuntemuksille oli oleellisinta nimenomaan se, että punainen terrori ylitti kaiken sen, mitä oli aiemmin koettu, ja jopa sen, mitä oli aiemmin koettu mahdolliseksi.”
Tätä toteamusta ja sen kehittelyä voi käyttää ilmeisesti näkökantana siihen ongelmaan, jota olen myös pohtimassa. Kyse on siis Jutikkalan artikkelista, jossa hän toteaa Sääksmäen olleen mustimpia tai jopa mustin koko maassa valkoisen terrorin suhteen. Hän lisää vielä että Janakkala pääsi vähimmin tappion ko. terrorista. Näitä syitä tuohon eroon pitäisi artikkelissa pohdiskella, sillä yhteiskunnat olivat samankokoisia ja jopa niiden yhteiskuntarakenteet olivat samankaltaisia. 

En vielä tiedä missä ja milloin tuon artikkelin saan julkisuuteen. Mutta Vareksen kirja valaisee hienosti valkoisten mentaliteettia, joka johti myös Janakkalassa melkoiseen keskitysleirikuolleisuuteen. Varsinaiset taistelumenetykset kunnassa olivat vähäiset ja valkoisten osalta jopa lähes olemattomat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti